Implantáció

Happy mature couple smiling.

Mi az implantátum?
Az implantátum egy biokompatibilis anyagból (titán) készülõ mûfoggyökér, amit sebészeti úton a hiányzó fogak helyére ültetünk be. Az implantáció után az implantátum 3-6 hónap alatt becsontosodik, terhelhetõvé válik. Az erre készülõ fogpótlás olyan, mintha egy természetes fogra készülne. Azonban természetesebb, mint más fogpótlások: olyan érzetet kelt, mintha az ember visszakapta volna a saját, igazi fogát. A hiányos fogazatot helyreállító implantációs fogpótlással javul a rágás, komfortérzést biztosít, könnyebbé teheti a beszédet, elõnyösen változtathatja meg az arc esztétikáját.

Kinek ajánlunk implantátumot?
Mindenkinek, aki rendszeres, kellõen kivitelezett szájhigiénével bír és akinél a beavatkozásnak nincs kontraindikációja.

Statisztikai adatok bizonyítják, hogy a beültetett mûgyökér 95% ? 97%-os sikerrel csontosan rögzül. Viszont elõfordul néhány tényezõ, mely csökkenti az implantáció sikerességét: pl. a rossz szájhigiéné és az erõs dohányzás jelentõsen csökkentik a sikeresség esélyét, ill. bizonyos betegségeknél (pl. cukorbetegség, súlyos szív-érrendszeri betegségek) mérlegelendõ a beavatkozás. 18 év alatt, terhességnél nem tanácsoljuk a beültetést.

Hogyan történik az implantáció?

Az implantáció helyi érzéstelenítésben történik. Ennek során elvégezzük az állcsontok megfelelõ elõkészítését, majd behelyezzük az implantátumot. Általában varrat nélkül végezzük a mûtétet, így az implantátum körüli lágyszövetek  nyugodtabban gyógyulhatnak. A gyógyulási idõ az alsó állcsonton 3, a felsõ állcsonton 4 hónapig tart. Ez idõ alatt az implantátum speciális felszínének köszönhetõen a környezõ csontsejtek “belekúsznak” az implantátumba, vagyis az  ”elcsontosodik”.  Ennek a csontos összekapcsolódásnak köszönhetõen az implantátum stabilizálódik, és károsodás nélkül képes elviselni a rágónyomást. Ezután az implantátumba becsavarunk egy köztes elemet, melyre késõbb rátehetjük a végleges fogpótlást.

Az implantátumos fogpótlás a páciensen is múlik, mivel hosszútávú sikerességének kulcsa a száj megfelelõ tisztántartása, illetve a rendszeres, évenkénti fogászati ellenõrzés. Ilyenkor a pótlást, az implantátum körüli csont-, és lágyszöveteket ellenõrizzük, illetve elvégezzük a megfelelõ korrekciókat.

Miben nyújt többet, mint egy hagyományos fogpótlás?

  • Rögzített fogpótlásokkal szemben: A sorközi foghiányoknál az implantátumnak köszönhetõen nem kell a hiányt határoló két ép fogat pillérnek lecsiszolni egy híd számára, hiszen az implantátum maga képes a fogat/fogakat pótolni.
  • Részleges kivehetõ pótlásokkal szemben: Sorvégi hiányoknál nagyszerû megoldás lehet  ha a rágófogakat implantátumokkal pótoljuk, hiszen ezzel elkerülhetjük a kivehetõ fogpótlások használatát. Ilyen esetekben az implantátumos pótlás mindamellett hogy stabilabb és esztétikusabb, megfelelõ biztonságérzetet nyújt  viselõje számára.
  • Teljes kivehetõ fogpótlásokkal szemben: teljes foghiány esetén az implantátum többféle megoldást is nyújthat. Azon felül hogy a kivehetõ fogpótlást stabilabban tudja tartani, kellõ számú implantátum behelyezésével akár fix fogpótlás is készíthetõ.

Dental Implant Model

Capped Dental Implant Model