Inlay, Onlay

A rágófogak nagy kiterjedésû foganyaghiánya esetén fogtechnikus által elkészített betét alkalmazása javasolt, mely ellenállóbb a rágóerõvel szemben, mint egy esztétikus tömés.

Betét (Inlay/onlay): Rágófogak szuvasodása esetén gyakran elõfordul, hogy a fognak több mint a fele – a mély szuvas üreg miatt – hirtelen letörik. Általában ilyenkor a szuvasodás a beékelõdõ ételmaradékok miatt a két fog közötti területrõl indul ki. Mivel rejtett helyen van, a fogkefe sem éri el, így a szuvasodás alattomosan terjed a fog közepe felé, míg a rágófelszín ép marad. Végül, mikor a szuvasodás a fog belsejében alapos pusztítást végez, a felszín sem bírja tovább és a fog betörik.

A megmaradt ép fogfelszíneket egy egyszerû tömés nem képes megvédeni, komolyabb restauráció szükséges. A betét abban különbözik az esztétikus töméstõl, hogy azt szilárd állapotában helyezzük a preparált üregbe, és ott ragasztással rögzítjük.

Anyagát tekintve készülhet fémbõl (pl. arany), kerámia-mikrokompozit keverékébõl (Ceramage, Grádia) és kerámiából. Utóbbi kettõ a fog színével megegyezõ színû.