Inlay, Onlay

A rágófogak nagy kiterjedésű foganyaghiánya esetén fogtechnikus által elkészített betét alkalmazása javasolt, mely ellenállóbb a rágóerővel szemben, mint egy esztétikus tömés.

Betét (Inlay/onlay): Rágófogak szuvasodása esetén gyakran előfordul, hogy a fognak több mint a fele – a mély szuvas üreg miatt – hirtelen letörik. Általában ilyenkor a szuvasodás a beékelődő ételmaradékok miatt a két fog közötti területről indul ki. Mivel rejtett helyen van, a fogkefe sem éri el, így a szuvasodás alattomosan terjed a fog közepe felé, míg a rágófelszín ép marad. Végül, mikor a szuvasodás a fog belsejében alapos pusztítást végez, a felszín sem bírja tovább és a fog betörik.

A megmaradt ép fogfelszíneket egy egyszerű tömés nem képes megvédeni, komolyabb restauráció szükséges. A betét abban különbözik az esztétikus töméstől, hogy azt szilárd állapotában helyezzük a preparált üregbe, és ott ragasztással rögzítjük.

Anyagát tekintve készülhet fémből (pl. arany), kerámia-mikrokompozit keverékéből (Ceramage, Grádia) és kerámiából. Utóbbi kettő a fog színével megegyező színű.