Terhességi fogápolás

A várandós és szoptató kismamák fogorvosi szempontból veszélyeztetett csoportnak számítanak, mivel a kismamák anyagcseréjében, hormonháztartásában jelentõs változások mennek végbe.

Tévhit, hogy a baba vonja el a fogakból a szükséges kálciumot, és ezért kezdenek el romlani az anyuka  fogai. Az ok sokkal egyszerûbb: a terhes nõk sokkal többször étkeznek, azonban a napi  fogmosás száma változatlan marad. Nem kell a plusz étkezésekrõl lemondani, csak figyelni rá hogy azt helyese tegye. A fogak tisztaságának és jó állapotának megõrzéséhez fontos a sok és alapos rágás. Ha lehet inkább egyen több nyers gyümölcsöt, zöldséget, olyan ételeket melyeknek viszonylag alacsony a cukortartalmuk.

A kismamák hormonháztartásának változása jelentõs mértékben érinti az ínyt és a fogakat. A terhességi hormonok hatására megduzzad az íny, több lepedék és több baktérium telepszik meg  a fogakon, amik további betegségeket idézhetnek  elõ. A kismamák közel felénél alakul ki ilyenkor ínygyulladás a fokozott vérbõség miatt. Az íny duzzadtabb, pirosabb, érzékenyebb mint máskor. Jellemzõ hogy ilyenkor már egy könnyebb étkezéskor is vérezhet, illetve a fogmosáskor is könnyen megsérülhet az íny. Fontos azonban, hogy ilyenkor sem szabad a fogmosást elhanyagolni, mert a fogakon megmaradt lepedék baktériumok melegágya. Ha a fogmosás kellemetlenné válna a reggeli émelygés miatt, akkor váltson fogkrémet, és válasszon minél kisebb fogkefe fejet ( elektromos -, gyermek fogkefe). 

Kiemelten fontos a kismamák rendszeres fogászati szûrése és a helyes szájhigiénia betartása a fog-és fogínyproblémák elkerülése érdekében.

Az alábbi tünetek fogágy-betegségre utalhatnak:

  • -fogmosáskor vérzõ íny
  • -duzzadt, elszínezõdött íny
  • -rossz lehelet
  • -fogak elmozdulása, köztük rés képzõdése

Fontos, hogy a kismamák tudják,  a terhesség ideje alatt a legtöbb fogászati és szájsebészeti beavatkozás elvégezhetõ. Azonban röntgenfelvétel készítését az elsõ és az utolsó trimeszterben nem javasoljuk.